Рецепти
Јагнешко месо со грашак
Брз и едноставен ручек од јагнешко месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(400 Грама)
Масло(6 Децилитри)
Лук(2 Главици)
Лупени домати од конзерва(2 Супени лажици)
Грашок(1 Килограм)
Свеж магдонос(1 Китка)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Вегета(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Јагнешкото месо исечете го на покрупни парчиња, а лукот и магдоносот исечкајте го на поситно.
- На загреано масло добро пропржете го јагнешкото месо од сите страни, па додајте го лукот и магдоносот со малку вода да се разредат.
- Кратко пропржете и додајте го грашакот, сол, бибер и вегета. Употребете замрзнат грашак, а ако употребувате свеж грашак, искористете 1 и пол килограм.
- Мешајте со постепено додавање на вода додека месото не омекне.
- На крајот додајте исечкан магдонос и послужете со пире од компир и свежа салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во