Рецепти
Јагнешко со бамји
Јагнешкото месо на овој начин е многу вкусно и едноставно за подготовка
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(со коска 1 Килограм)
Бамја(150 Грама)
Доматно пире(250 Грама)
Лимон(1 )
Кромид(1 Главица)
Каранфилче(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Јагнешкото месо исечете го на покрупно и зачинете го со сол, бибер и вегета. Пржете го на загреано масло во тенџере на оган.
- Откако месото ќе се испржи од двете страни, извадете го од тенџерето и во тенџерето на преостанатата маснотија пржете го кромидот.
- Откако кромидот ќе омекне, додајте ги каранфилчињата и доматното пире.
- Промешајте и во тенџерето вратете ги испржените парчиња јагнешко месо.
- Налејте околу 700 мл врела вода и зачинете по вкус.
- Во друго тенџере на оган зовријте вода и додајте половина од лимоновиот сок, па ставете ги бамјите да се варат.
- Омекнатите бамји ставете ги во длабока чинија и прелијте ги со преостанатиот лимонов сок.
- Кога ќе се свари месото, додајте ги бамјите во тенџерето и промешајте.
- Откако бамјите ќе го впијат вкусот од јагнешкото месо, сервирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во