Рецепти
Јагула на струшки начин Ана Ѓорова

Македонски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагула(1 Килограм)

Лук(1 Чешне)

Кромид(1 Главица)

Морков(2 )

Свеж магдонос(1 Китка)

Бело вино(350 Милилитри)

Оцет(50 Милилитри)

Масло(70 Милилитри)

Вода(1 Чаша)

Сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 180 минути

  1. Исчистената јагула исечете ја на неколку места на далечина од 10 до 15 сантиметри, но не до крај: треба да остане во целост.
  2. Во секој засек ставете лукче, па полијте ја со масло, вода и ставете ја во земјен сад со капак да се пече.
  3. По 20 минути печење, исфрлете ја течноста која произлегла од печењето и додадете ги веќе испржените кромид, лук, магдонос, морков и налејте оцет, вино, вода и малку масло.
  4. Зачинете со сол и бибер и продолжете да ја печете, додека не омекне и не зацрвени. Послужете ја со добро оладено бело вино.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: