Рецепти
Јагула на струшки начин
Македонски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагула(1 Килограм)
Лук(1 Чешне)
Кромид(1 Главица)
Морков(2 )
Свеж магдонос(1 Китка)
Бело вино(350 Милилитри)
Оцет(50 Милилитри)
Масло(70 Милилитри)
Вода(1 Чаша)
Сол(2 Кафени лажици)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 180 минути
- Исчистената јагула исечете ја на неколку места на далечина од 10 до 15 сантиметри, но не до крај: треба да остане во целост.
- Во секој засек ставете лукче, па полијте ја со масло, вода и ставете ја во земјен сад со капак да се пече.
- По 20 минути печење, исфрлете ја течноста која произлегла од печењето и додадете ги веќе испржените кромид, лук, магдонос, морков и налејте оцет, вино, вода и малку масло.
- Зачинете со сол и бибер и продолжете да ја печете, додека не омекне и не зацрвени. Послужете ја со добро оладено бело вино.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во