Рецепти
Јагула на струшки начин Ана Ѓорова

Македонски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагула(1 Килограм)

Лук(1 Чешне)

Кромид(1 Главица)

Морков(2 )

Свеж магдонос(1 Китка)

Бело вино(350 Милилитри)

Оцет(50 Милилитри)

Масло(70 Милилитри)

Вода(1 Чаша)

Сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 180 минути

  1. Исчистената јагула исечете ја на неколку места на далечина од 10 до 15 сантиметри, но не до крај: треба да остане во целост.
  2. Во секој засек ставете лукче, па полијте ја со масло, вода и ставете ја во земјен сад со капак да се пече.
  3. По 20 минути печење, исфрлете ја течноста која произлегла од печењето и додадете ги веќе испржените кромид, лук, магдонос, морков и налејте оцет, вино, вода и малку масло.
  4. Зачинете со сол и бибер и продолжете да ја печете, додека не омекне и не зацрвени. Послужете ја со добро оладено бело вино.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: