Рецепти
Јогурт тава (Елбасан тава)
Стар турски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(1 Килограм)
Вегета(2 Кафени лажици)
Црвен пипер(2 Кафени лажици)
Бибер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Масло(4 Супени лажици)
Јајце(4 )
Јогурт(400 Милилитри)
Овчо кисело млеко(150 Милилитри)
Брашно(1 Супена лажица)
Лук(2 Чешниња)
Свеж магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Јагнешкото се сече на мали парчиња и се става во сад.
- Ќе го наросите со зачин, црвен пипер, црн бибер и сол.
- Потоа ќе го налеете со вода и ќе го ставите да се вари на умерена температура. Во варењето ставете масло и продолжете да варите додека месото не омекне.
- Во друг сад посебно измешајте ги јајцата, јогуртот, овчото кисело млеко, брашното, сечканиот магдонос и лук.
- Свареното месо го префрлате во тава за печење и го преливате целосно со направената смеса и печете на 220 степени околу 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во