Рецепти
Јогурт тава (Елбасан тава) Ана Ристеска

Стар турски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(1 Килограм)

Вегета(2 Кафени лажици)

Црвен пипер(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(4 Супени лажици)

Јајце(4 )

Јогурт(400 Милилитри)

Овчо кисело млеко(150 Милилитри)

Брашно(1 Супена лажица)

Лук(2 Чешниња)

Свеж магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Јагнешкото се сече на мали парчиња и се става во сад.
  2. Ќе го наросите со зачин, црвен пипер, црн бибер и сол.
  3. Потоа ќе го налеете со вода и ќе го ставите да се вари на умерена температура. Во варењето ставете масло и продолжете да варите додека месото не омекне.
  4. Во друг сад посебно измешајте ги јајцата, јогуртот, овчото кисело млеко, брашното, сечканиот магдонос и лук.
  5. Свареното месо го префрлате во тава за печење и го преливате целосно со направената смеса и печете на 220 степени околу 20 минути.
Турска супа со црвена леќа и зеленчук
Мухалебија
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Сикма
Турски ѓевречиња (посно)
Полнети турски погачици
Птичјо гнездо
Модри патлиџани на турски начин
Пилешко во сос од ореви
Говедско со кромид
Баклава со кадаиф
Мантии
Мини лахмаџун
Баклава со јогурт
Алва од гриз со суво грозје (посно)
Турски погачици
Филџан бурек
Баклава со суви смокви и со јаболки
Турски млечен пудинг
Назли фатма
Сунгер татлија (араванија)
Турски крофни
Пилав од булгур
Воден бурек
Печена скуша со кромид
Турска супа од црвена леќа
Кадаиф со ореви и суво грозје (посно)
Бела алва (посно)
Јагнешко месо со пире од модри патлиџани

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: