Рецепти
Јогурт тава (Елбасан тава) Ана Ристеска

Стар турски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(1 Килограм)

Вегета(2 Кафени лажици)

Црвен пипер(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Масло(4 Супени лажици)

Јајце(4 )

Јогурт(400 Милилитри)

Овчо кисело млеко(150 Милилитри)

Брашно(1 Супена лажица)

Лук(2 Чешниња)

Свеж магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Јагнешкото се сече на мали парчиња и се става во сад.
  2. Ќе го наросите со зачин, црвен пипер, црн бибер и сол.
  3. Потоа ќе го налеете со вода и ќе го ставите да се вари на умерена температура. Во варењето ставете масло и продолжете да варите додека месото не омекне.
  4. Во друг сад посебно измешајте ги јајцата, јогуртот, овчото кисело млеко, брашното, сечканиот магдонос и лук.
  5. Свареното месо го префрлате во тава за печење и го преливате целосно со направената смеса и печете на 220 степени околу 20 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: