Рецепти
Јунешки гулаш во црвено вино Ана Ѓорова

Бабин рецепт за гулаш што можеби подолго се подготвува, но е многу вкусен

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Говедско месо(или јунешко (кртина) 800 грама )

Целер(5-6 рачки )

Кромид(2 Главици)

Сенф(2 Супени лажици)

Морков(2 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Ловоров лист(2 )

Лук(2 Чешниња)

Вегета(1 Супена лажица)

Црвено вино(300 Милилитри)

Доматен сос(250 Милилитри)

Маслиново масло

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 180 минути

  1. Месото исечкајте го на коцки и посолете го. Промешајте ги парчињата месо за да впијат од солта и ставете ги во длабока чинија.
  2. Додајте ги сенфот, ситно сечканото чешне лук, листовите од гранчето рузмарин и 100 мл маслиново масло. Промешајте и оставете го месото 2 часа да отстои во маринадата.
  3. На загреано маслиново масло во тенџере на оган испржете го месото, мешајте со лажица, па откако ќе порумени со лажица решетка ставете ги на чинија.
  4. Пржете го ситно сечканиот кромид со мрснотијата во тенџерето.
  5. Откако ќе омекне, додајте ги во тенџерето и сечканиот морков на средни парчиња, ситно сечканиот целер и преостанатото чешне лук.
  6. Во тенџерето вратете го месото, зачинете со вегета, ловоров лист и уште рузмарин, па додајте го виното.
  7. Налејте 800 мл вода, промешајте и варете го гулашот 2 часа.
  8. По 2 часа додајте го и доматниот сок, промешајте и варете уште 15 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: