Рецепти
Јунешки ќофтиња во сос
Пријатен ручек!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јунешко мелено месо(300 Грама)
Кромид(1 поголема Главица)
Свински врат(сув 50 грама )
Црвена пиперка(3 средни )
Јајце(1 )
Вода(5 Децилитри)
Ловоров лист(1 )
Италијански зачин (мешан зачин)(1 Супена лажица)
Сол(1 Супена лажица)
Масло(4-5 Супени лажици)
Сечкан магдонос(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Меленото месо измешајте го со зачините, додајте ги јајцето и сечканиот магдонос, па смесата месете ја со раце.
- Обликувајте ќофтиња и пржете ги во добро загреано масло додека заруменат.
- Вадете ги со решетка и ставајте ги врз хартија за да се исцеди вишокот маснотија.
- Во преостанатото масло додајте ги ситно сечканиот кромид и пиперката сечкана на ленти и динстајте на умерен оган додека омекнат состојките.
- Додајте сечкан сув врат и динстајте уште 2-3 минути.
- Во тенџере на оган зовријте ја водата и додајте ја коцката за супа, па мешајте додека да се раствори.
- Во друго подлабоко тенџере истурете го динстаниот зеленчук со сувиот врат, додајте ги ловоровиот лист и пржените ќофтиња и налејте со супата.
- Варете на умерен оган додека испари целата течност.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во