Рецепти
Јунешко филе со зелена салса
Јунешкото филе со зелена салса е одличен оброк за големите љубители на месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јунешко филе(1 Килограм)
Бел лук, излупен и згмечен(4 Чешниња)
Свежа мајчина душица(4 Гранчиња)
Рузмарин(2 Гранчиња)
Филети сардела(5 Парчиња)
Црвен вински оцет(1.5 Кафени лажици)
Сенф(1.5 Кафени лажици)
Листови магдонос(1 Китка)
Нане лисја(1 Китка)
Каперси(1.5 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Загрејте голема тава со дебело дно на средна температура и прелијте ја со маслиново масло.
- Говедското месо намачкајте го убаво од сите страни со зачини и пржете го 1-2 минути.
- Додајте 2 чешниња лук, мајчина душица и рузмарин и ставете го месото во зачините. Додајте неколку коцки путер и кога ќе се стопи, прелијте преку месото.
- Ставете ја тавата со рерна и печете 10-12 минути (помалку печено) или 15-17 минути (средно печено).
- Во меѓувреме направете ја зелената салса. Во аван ставете ги сарделите, лажица од нивното масло, каперси, 2 чешниња лук, малку сол и половина од зачинските билки. Толчете со толчник се додека не се направи паста. Додајте сенф и оцет.
- Разблажете со малку масло, а потоа додајте го останатиот дел од билките. Матете додека не ја добиете посакуваната густина. Обидете се и да додадете зачини ако е потребно.
- Кога месото ќе биде испечено според вашиот вкус, натопете го во сокот од садот и префрлете го на топла чинија. Прелијте го со неколку лажички зелена салса, лесно покријте со фолија и оставете да отстои 10 минути.
- Се служат дебело пресечени парчиња со лажичка салса сос до нив.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во