Рецепти
Канелони полнети со ослиќ
Вкусен ручек од италијанската кујна со ослиќ, маслинки и доматен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лазањи-готови(250 Грама)
Ослиќ(400 Грама)
Црни маслинки(100 Грама)
Белка од јајце(1 )
Доматен сос(800 Грама)
Бело вино(1/2 Чаша)
Лук(1 Чешне)
Масло(5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Пржете го чешнето лук на 3 лажици масло, додајте го месото од ослиќ и пржете го да зарумени. Полијте го со виното и оставете го да испари. Пржете го неколку минути додека рибата не почне да се дроби. На крајот додајте го исечканиот магдонос и тргнете ја тавата од оган.
- Исечкајте ги маслинките на куркчиња. Рибата раздробете ја во еден сад, додајте ги половината маслинки, белката, солта и биберот. Добро измешајте ги.
- Сварете ги лазањите во посолена и зовриена вода во која сте додале 1 лажица масло. Исцедете ги и исушете ги со крпа. Кога ќе се оладат, исечете ги на 4 дела така што ќе добиете мали правоаголници.
- Врз секој правоаголник распоредете малку од филот, потоа завиткајте ги по должина така што ќе добиете мали канелони.
- Во еден сад загрејте 1 лажица масло, додајте ги доматите и пржете ги 10 минути. Посолете ги, додајте ги останатите маслинки, зачинете ги со неколку листенца босилек и тргнете ги од оган.
- Ставете малку од сосот на дното од една тава, врз тоа распоредете ги канелоните и покријте ги со останатиот сос. Печете ги на 180 степени 20 минути. Оставете ги да се оладат неколку минути па сервирајте ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во