Рецепти
Караѓорѓева шницла (посно)
Посно јадење од шницли со компири и фил од шампињони и риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(5 )
Лебни трошки(2 Супени лажици)
Брашно(3-4 Супени лажици)
Посен маргарин(1 Супена лажица)
Свежи шампињони(250 Грама)
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Компирите се лупат, се варат и се рендаат. Се додаваат лебните трошки, брашното и маргаринот. Смесата се меси со рака.
- Потоа се припрема филот: во тенџере се става ситно сечкан кромид. Се пропржува со малку масло, па се додаваат сечкани шампињони.
- Откако ќе испари течноста од шампињоните, се додава рибата, се посолува, се додаваат мешаниот зачин, биберот и кратко се пропржува. По желба се ренда и малку посно сирење.
- На алуминиумска фолија се става смесата од компири и се обликува по желба, потоа се додава филот и се ролува во фолијата.
- Шницлата се вади од фолија и се пржи во врело масло 10 минути. Се додава прилог по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во