Рецепти
Карамелизирани смокви Ана Ѓорова

Одличен рецепт за смокви како вкусен десерт за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелена смоква(1 Килограм)

Шеќер(500 Грама)

Лимон(1 )

Балсамико оцет(1 Супена лажица)

Рум(50 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Зелените смокви добро измијте ги и исушете ги со кујнска крпа.
  2. Наредете ги во големо тенџере една до друга и одозгора полијте ги со сок од лимон, шеќерот, оцетот и румот.
  3. Покријте го тенџерето со капак, ставете ги смоквите на умерен оган и гответе ги додека зовријат.
  4. Откако ќе зовријат, тргнете го капакот и продолжете со варење 2 часа. Не ги мешајте смоквите, само одвреме – навреме протресувајте го тенџерето за да не се залепат.
  5. Карамелизираните смокви чувајте ги во стерилизирани тегли.
Весела торта
Пача
Посна сарма со праз и шампињони
Највкусни крофни
Свинско со пиво и со рузмарин
Печен ролат од свинско каре
Кростата со рикота и чоколадо
Мешана тава со месо и печурки
Свинско печено во маринада
Јунешки гулаш во црвено вино
Суви смокви
Карамелизирани смокви
Пијана скуша
Ребра со виски сос
Летен ѓувеч
Торта од лимон и боровници
Мини чизкејк со јогурт
Пилешки ражничи на хавајски начин
Полнети погачки со виршли
Леден чај
Тава со модри патлиџани
Ролат погача
Лиснати погачки
Грне од месо и зеленчук
Полнето пиле
Ребра во сос од виски
Полнето пиле со ориз
Тава зајачко со зеленчук
Билјаши
Ролат штрудли со афион

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: