Рецепти
Карамелизирани смокви Ана Ѓорова

Одличен рецепт за смокви како вкусен десерт за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Зелена смоква(1 Килограм)

Шеќер(500 Грама)

Лимон(1 )

Балсамико оцет(1 Супена лажица)

Рум(50 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Зелените смокви добро измијте ги и исушете ги со кујнска крпа.
  2. Наредете ги во големо тенџере една до друга и одозгора полијте ги со сок од лимон, шеќерот, оцетот и румот.
  3. Покријте го тенџерето со капак, ставете ги смоквите на умерен оган и гответе ги додека зовријат.
  4. Откако ќе зовријат, тргнете го капакот и продолжете со варење 2 часа. Не ги мешајте смоквите, само одвреме – навреме протресувајте го тенџерето за да не се залепат.
  5. Карамелизираните смокви чувајте ги во стерилизирани тегли.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: