Рецепти
Кифли Ema Dimitrovska

Традиционален бабин рецепт за кифли

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Млеко(350 Милилитри)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(2 Кафени лажици)

Јајце(2 )

Масло(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Квасецот се топи во млака вода и се чека да стаса.
  2. Во друг поголем сад се ставаат двете јајца, двете лажици шеќер и сол, млекото и маслото.
  3. Потоа се додава стасениот квасец и се замесува со кило брашно додека не се лепи.
  4. Откако ќе стаса тестото, се расукува и се прават кифличките.
  5. На крај кифличките се поливаат со масло од озгора, маргарин, матена жолчка и сусам.
  6. Се оставаат да се печат на максимум 200 степени околу 25-30 минути.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: