Рецепти
Кифли
Традиционален бабин рецепт за кифли
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Млеко(350 Милилитри)
Сол(2 Кафени лажици)
Шеќер(2 Кафени лажици)
Јајце(2 )
Масло(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Квасецот се топи во млака вода и се чека да стаса.
- Во друг поголем сад се ставаат двете јајца, двете лажици шеќер и сол, млекото и маслото.
- Потоа се додава стасениот квасец и се замесува со кило брашно додека не се лепи.
- Откако ќе стаса тестото, се расукува и се прават кифличките.
- На крај кифличките се поливаат со масло од озгора, маргарин, матена жолчка и сусам.
- Се оставаат да се печат на максимум 200 степени околу 25-30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во