Рецепти
Кифли Ema Dimitrovska

Традиционален бабин рецепт за кифли

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Квасец(1 )

Млеко(350 Милилитри)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(2 Кафени лажици)

Јајце(2 )

Масло(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Квасецот се топи во млака вода и се чека да стаса.
  2. Во друг поголем сад се ставаат двете јајца, двете лажици шеќер и сол, млекото и маслото.
  3. Потоа се додава стасениот квасец и се замесува со кило брашно додека не се лепи.
  4. Откако ќе стаса тестото, се расукува и се прават кифличките.
  5. На крај кифличките се поливаат со масло од озгора, маргарин, матена жолчка и сусам.
  6. Се оставаат да се печат на максимум 200 степени околу 25-30 минути.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: