Рецепти
Киноа бургер со сладок компир
Вегетаријански киноа бургер кој е одлична замена за бургерите со мелено месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Киноа зрна(2 Чаши)
Грав во конзерва(1 Чаша)
Лебни трошки(1/2 Чаша)
Јајце(1 )
Лук(1 Чешне)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Бибер(1/2 Кафена лажица)
Чедар сирење(рендано 3/4 Чаша)
Маслиново масло(3 Супени лажици)
Бургер леб(4 )
Сладок компир(3 )
Чили во прав(1/2 Кафена лажица)
Лук во прав(1/4 Кафена лажица)
Маслиново масло(за компирите 4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути
- Прво сварете ја киноата во 4 чаши вода. Варете ја 15-20 минути, а потоа исцедете ја.
- Во сад ставете ја киноата, испасираниот грав, лебните трошки, јајцето, лукот, сол и бибер. Убаво измешајте, а потоа додајте го ренданиот чедар кашкавал. Повторно измешајте и формирајте 4 или 5 пласкавици и ставете ги во фрижидер.
- Загрејте ја рерната на 220 степени.
- Компирите излупете ги и исечкајте ги како за помфрит. Ставете ги во еден сад и зачинете ги со сол, бибер, чили и малку лук во прав. Ставете ги на тава за печење и печете ги 15-20 минути, потоа превртете ги и печете ги уште 15-20 минути.
- На тава за пржење ставете маслиново масло и пржете ги плескавиците по 5 минути од секоја страна. На крајот ставете парче кашкавал врз нив, покријте го тавчете и оставете ги така да седат 2-3 минути додека кашкавалот на се стопи.
- На бургер лепчињата ставете ги плескавиците, врз нив ставете го помфритот и по желба ододзгора можете да ставите по едно пржено јајце.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во