Рецепти
Киноа бургер со сладок компир Ана Ристеска

Вегетаријански киноа бургер кој е одлична замена за бургерите со мелено месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Киноа зрна(2 Чаши)

Грав во конзерва(1 Чаша)

Лебни трошки(1/2 Чаша)

Јајце(1 )

Лук(1 Чешне)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Бибер(1/2 Кафена лажица)

Чедар сирење(рендано 3/4 Чаша)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

Бургер леб(4 )

Сладок компир(3 )

Чили во прав(1/2 Кафена лажица)

Лук во прав(1/4 Кафена лажица)

Маслиново масло(за компирите 4 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 60 минути

  1. Прво сварете ја киноата во 4 чаши вода. Варете ја 15-20 минути, а потоа исцедете ја.
  2. Во сад ставете ја киноата, испасираниот грав, лебните трошки, јајцето, лукот, сол и бибер. Убаво измешајте, а потоа додајте го ренданиот чедар кашкавал. Повторно измешајте и формирајте 4 или 5 пласкавици и ставете ги во фрижидер.
  3. Загрејте ја рерната на 220 степени.
  4. Компирите излупете ги и исечкајте ги како за помфрит. Ставете ги во еден сад и зачинете ги со сол, бибер, чили и малку лук во прав. Ставете ги на тава за печење и печете ги 15-20 минути, потоа превртете ги и печете ги уште 15-20 минути.
  5. На тава за пржење ставете маслиново масло и пржете ги плескавиците по 5 минути од секоја страна. На крајот ставете парче кашкавал врз нив, покријте го тавчете и оставете ги така да седат 2-3 минути додека кашкавалот на се стопи.
  6. На бургер лепчињата ставете ги плескавиците, врз нив ставете го помфритот и по желба ододзгора можете да ставите по едно пржено јајце.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: