Рецепти
Кокошка полнета со ориз и кобасици
Балкански рецепт кој одличен за сите гурмани и љубители на месото
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Колбас(150 Грама)
Свинско мелено месо(150 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Рузмарин(2 Гранчиња)
Сланина(80 Грама)
Ориз(150 Грама)
Рендан кашкавал(40 Грама)
Бистра зеленчукова супа(3,5 Децилитри)
Путер(30 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвѕва за помалку од 90 минути
- Излупете ги кромидот и лукот, исечкајте ги и пржете ги на малку путер.
- Додајте го оризот, пржете го 2 минути, а потоа полијте го со малку топла супа и варете го 10 минути. На половина од варењето додајте го ренданиот кашкавал и малку шафран.
- Оставете го оризот да се олади, а потоа додајте ги излупените колбаси и меленото месо. Зачинете ги со малку цимет и бибер, па добро измешајте.
- Исчистете ја кокошката, посолете ја и посиперете ја однатре и наполнете ја со подготвената смеса. Затворете го отворот со игла и конец, а кокошката завиткајте ја во тенки ленти сланина и заврзете ја со конец.
- Пржете ја на останатиот путер и масло се додека не зарумени, па полијте ја со малку супа, зачинете ја со рузмарин и пржете ја на тивок оган 1 час. На крајот ор пржењето ставете ја кокошката 10 минути во загреана рерна за да добие крцкава површина.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во