Рецепти
Колач со кајсии
Свеж колач со фил од кајсии и пудинг од ванила – интересна комбинација што треба да ја испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Брашно(6 Супени лажици)
Шеќер(6 лажици (за кора) )
Прашок за печиво(1/2 )
Шеќер(300 грама (за фил) )
Кајсија(1/2 Килограм)
Пудинг од ванила(2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во подлабок сад се матат јајцата и шеќерот, се додаваат брашното и печивото и се промешува.
- Смесата се истура во подмачкан плех и се пече на 200 степени.
- Во 1/2 литар вода се додава 300 г шеќер да зоврие и се додаваат исечканите кајсии (или праски) и се оставаат да провријат.
- Во тенџерето се додаваат 2 пудинга, растворени со малку вода, и се варат заедно со овошјето да се згусне.
- Кога ќе се олади, се премачкува пандишпанот, а врз филот се додава шлаг пена и сечкани бадеми. Може наместо бадеми, да украсите со сечкани кајсии.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во