Рецепти
Колачиња од бадеми и портокал
Вкусни и едноставни колачиња што ќе ја разубават Вашата трпеза
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Белка од јајце(2 )
Мелени бадеми(300 Грама)
Шеќер(300 Грама)
Портокал(1/2 )
Шеќер во прав(125 Грама)
Сок од портокал(2-3 Супени лажици)
Кандирана кора од портокал(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути + 1 час да отстојат колачињата во фрижидер
- Белките изматете ги во цврст снег, па додајте ги сокот (2 лажици) и ренданата кора од половина портокал.
- Мелените бадеми измешајте ги со 250 грама шеќер и додајте ги белките. Промешајте со лажица.
- Тестото замотајте го во проѕирна фолија и држете го околу 60 минути во фрижидер.
- Загрејте ја рерната на 175°C.
- Од тестото направете топчиња со големина на орев, извалкајте ги во преостанатиот шеќер и на растојание едно од друго, редете ги во плех покриен со намастена хартија. Одозгора малку притиснете ги.
- Ставете ги колачињата да се печат во загреаната рерна околу 18-20 минути, а потоа оладете ги врз кујнска решетка.
- Во меѓувреме помешајте ги шеќерот во прав со 2-3 лажици сок од портокал (може да биде и свежо исцеден или во пакување). Со глазурата премачкајте ги колачињата и посипете ги со исечкана кандирана кора од портокал.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во