Рецепти
Колачиња од бадеми и портокал Ана Ѓорова

Вкусни и едноставни колачиња што ќе ја разубават Вашата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути + 1 час да отстојат колачињата во фрижидер

  1. Белките изматете ги во цврст снег, па додајте ги сокот (2 лажици) и ренданата кора од половина портокал.
  2. Мелените бадеми измешајте ги со 250 грама шеќер и додајте ги белките. Промешајте со лажица.
  3. Тестото замотајте го во проѕирна фолија и држете го околу 60 минути во фрижидер.
  4. Загрејте ја рерната на 175°C.
  5. Од тестото направете топчиња со големина на орев, извалкајте ги во преостанатиот шеќер и на растојание едно од друго, редете ги во плех покриен со намастена хартија. Одозгора малку притиснете ги.
  6. Ставете ги колачињата да се печат во загреаната рерна околу 18-20 минути, а потоа оладете ги врз кујнска решетка.
  7. Во меѓувреме помешајте ги шеќерот во прав со 2-3 лажици сок од портокал (може да биде и свежо исцеден или во пакување). Со глазурата премачкајте ги колачињата и посипете ги со исечкана кандирана кора од портокал.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: