Рецепти
Колачиња од бадеми и портокал Ана Ѓорова

Вкусни и едноставни колачиња што ќе ја разубават Вашата трпеза

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути + 1 час да отстојат колачињата во фрижидер

  1. Белките изматете ги во цврст снег, па додајте ги сокот (2 лажици) и ренданата кора од половина портокал.
  2. Мелените бадеми измешајте ги со 250 грама шеќер и додајте ги белките. Промешајте со лажица.
  3. Тестото замотајте го во проѕирна фолија и држете го околу 60 минути во фрижидер.
  4. Загрејте ја рерната на 175°C.
  5. Од тестото направете топчиња со големина на орев, извалкајте ги во преостанатиот шеќер и на растојание едно од друго, редете ги во плех покриен со намастена хартија. Одозгора малку притиснете ги.
  6. Ставете ги колачињата да се печат во загреаната рерна околу 18-20 минути, а потоа оладете ги врз кујнска решетка.
  7. Во меѓувреме помешајте ги шеќерот во прав со 2-3 лажици сок од портокал (може да биде и свежо исцеден или во пакување). Со глазурата премачкајте ги колачињата и посипете ги со исечкана кандирана кора од портокал.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: