Рецепти
Компири во фолија
Француски рецепт за вкусни печени компири со прелив и кашкавал како одлично предјадење или прилог
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млад компир(2 Килограми)
Хопла(2 Чаши)
Кромид(2 Главици)
Лук(4 Чешниња)
Хималајска сол(2 Кафени лажици)
Бибер(1 Кафена лажица)
Сушен темјан(1 Кафена лажица)
Црвен пипер(1/2 Кафена лажица)
Рендан кашкавал(120 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
- Во еден сад ставете ја хоплата, кромидот, сол, бибер, темјан и пипер и гответе на ниска температура додека да почне да врие. Од кога ќе почне да врие оставете да се готви 10 минути со постојано мешање. Потоа ставете ја смесата во блендер и убаво изблендирајте ја.
- Компирите измијте ги и исечкајте ги на кругови. Распоредете ги во 4 алуминумски фолии, внимавајте фолијата да не се искине.
- Од кога ќе ги наредите компирите, одозгора прелијте ги со сосот. Ставете ги компирите во рерна и печете ги 20 минути, потоа ротирајте ги и печете ги уште 20-25 минути.
- Потоа додајте рендан кашкавал и печете ги уште 10 минути додека се стопи кашкавалот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во