Рецепти
Козињак со мармалад Ана Ѓорова

Традиционалниот велигденски козињак со мармалад од сливи за вкусен празничен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Масло(250 Грама)

Шеќер(250 Грама)

Млеко(250 милилитри млако )

Квасец(1 )

Лимон(1 )

Брашно(по потреба за да се замеси тестото )

Мармалад од сливи(за полнење на козињакот )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Јајцата и шеќерот се матат додека се стопи шеќерот, а потоа се додаваат маслото, млекото, квасецот, кората од лимонот и брашното. Се замесува меко тесто и се остава да отстои.
  2. Стасаното тесто се размесува и се дели на 4 дела, а секој дел на уште 3.
  3. Секој дел се расукува во долга лента, се премачкува со мармалад и се витка во ролат.
  4. Од 3 ролати се плете плетенка и се остава да нарасне во подмачкан плех. Постапката се повторува 4 пати.
  5. Се пече во загреана рерна на 250 степени околу 15 минути или додека зарумени, а потоа температурата се намалува на 175 степени и се допекува.
  6. Кога козињакот ќе биде готов, се остава да се олади, се сече на парчиња и се служи со топло млеко.
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Торта фантазија
Чоколадни кроасани
Филе Велингтон
Највкусни крофни
Руски колач со афион
Печен ролат од свинско каре
Еврејски колач
Торта со слатко од зелени смокви
Чоколадна торта со суви сливи, урми и ореви
Мустаќи торта
Лиснати погачки
Флија
Француски крем кроасани
Крцкав стек со палента
Козињак со мармалад
Велигденска корпа
Пита со чаен колбас
Ролни со цимет
Тортелини со тиква
Визитарки (посно)
Спонзор торта
Какао торта со фил од чоколадо
Влашка пита
Мини пити со спанаќ и сирење
Свинска пача
Кростата од кајсии
Домашен леб
Полнет венец

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: