Рецепти
Козињак со мармалад
Традиционалниот велигденски козињак со мармалад од сливи за вкусен празничен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ТешкоСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Масло(250 Грама)
Шеќер(250 Грама)
Млеко(250 милилитри млако )
Квасец(1 )
Лимон(1 )
Брашно(по потреба за да се замеси тестото )
Мармалад од сливи(за полнење на козињакот )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Јајцата и шеќерот се матат додека се стопи шеќерот, а потоа се додаваат маслото, млекото, квасецот, кората од лимонот и брашното. Се замесува меко тесто и се остава да отстои.
- Стасаното тесто се размесува и се дели на 4 дела, а секој дел на уште 3.
- Секој дел се расукува во долга лента, се премачкува со мармалад и се витка во ролат.
- Од 3 ролати се плете плетенка и се остава да нарасне во подмачкан плех. Постапката се повторува 4 пати.
- Се пече во загреана рерна на 250 степени околу 15 минути или додека зарумени, а потоа температурата се намалува на 175 степени и се допекува.
- Кога козињакот ќе биде готов, се остава да се олади, се сече на парчиња и се служи со топло млеко.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во