Рецепти
Козињак со мармалад Ана Ѓорова

Традиционалниот велигденски козињак со мармалад од сливи за вкусен празничен десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(6 )

Масло(250 Грама)

Шеќер(250 Грама)

Млеко(250 милилитри млако )

Квасец(1 )

Лимон(1 )

Брашно(по потреба за да се замеси тестото )

Мармалад од сливи(за полнење на козињакот )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Јајцата и шеќерот се матат додека се стопи шеќерот, а потоа се додаваат маслото, млекото, квасецот, кората од лимонот и брашното. Се замесува меко тесто и се остава да отстои.
  2. Стасаното тесто се размесува и се дели на 4 дела, а секој дел на уште 3.
  3. Секој дел се расукува во долга лента, се премачкува со мармалад и се витка во ролат.
  4. Од 3 ролати се плете плетенка и се остава да нарасне во подмачкан плех. Постапката се повторува 4 пати.
  5. Се пече во загреана рерна на 250 степени околу 15 минути или додека зарумени, а потоа температурата се намалува на 175 степени и се допекува.
  6. Кога козињакот ќе биде готов, се остава да се олади, се сече на парчиња и се служи со топло млеко.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: