Рецепти
Крап на кромид (посно) Ана Ѓорова

Печен и зачинет крап во рерна за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Крап(1 исчистен од 1 кг и пол )

Кромид(3 Главици)

Вода(200 Милилитри)

Ориз(100 Грама)

Вегета(1 и пол лажица )

Копар(4 Гранчиња)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Масло

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Крапот исечете го на 6 парчиња и посолете ги од двете страни.
  2. Главиците кромид исечкајте ги на тенки резанки и пржете ги на загреано масло во тенџере на оган.
  3. Откако кромидот ќе омекне, додајте 1/2 лажица црвен пипер и лажица вегета. Додајте и сол и бибер по вкус и промешајте.
  4. Пржениот кромид ставете го во правоаголна тава за печење, намастена со масло, и додајте го оризот.
  5. Измешајте со лажица и со кромидот и оризот прекријте го дното на тавата.
  6. Копарот ситно исечкајте го и наросете го во тавата.
  7. Потоа врз кромидот ставете ги парчињата крап.
  8. На загреано масло во друго тенџере на оган пржете го брашното со лажица масло и мешајте со жица.
  9. Додајте го преостанатиот црвен пипер и мешајте. Налејте 200 мл вода, додајте 1/2 лажица вегета, сол и бибер и мешајте со жицата.
  10. Откако запршката ќе зоврие, прелијте го крапот во тавата, попрскајте со масло и печете го во претходно загреана рерна на 200 степени околу 45 минути.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: