Рецепти
Крап на кромид (посно)
Печен и зачинет крап во рерна за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Крап(1 исчистен од 1 кг и пол )
Кромид(3 Главици)
Вода(200 Милилитри)
Ориз(100 Грама)
Вегета(1 и пол лажица )
Копар(4 Гранчиња)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Брашно(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Крапот исечете го на 6 парчиња и посолете ги од двете страни.
- Главиците кромид исечкајте ги на тенки резанки и пржете ги на загреано масло во тенџере на оган.
- Откако кромидот ќе омекне, додајте 1/2 лажица црвен пипер и лажица вегета. Додајте и сол и бибер по вкус и промешајте.
- Пржениот кромид ставете го во правоаголна тава за печење, намастена со масло, и додајте го оризот.
- Измешајте со лажица и со кромидот и оризот прекријте го дното на тавата.
- Копарот ситно исечкајте го и наросете го во тавата.
- Потоа врз кромидот ставете ги парчињата крап.
- На загреано масло во друго тенџере на оган пржете го брашното со лажица масло и мешајте со жица.
- Додајте го преостанатиот црвен пипер и мешајте. Налејте 200 мл вода, додајте 1/2 лажица вегета, сол и бибер и мешајте со жицата.
- Откако запршката ќе зоврие, прелијте го крапот во тавата, попрскајте со масло и печете го во претходно загреана рерна на 200 степени околу 45 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во