Рецепти
Крап на преспански начин
Вкусен ручек што одлично оди со чаша бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Крап(1,5-2 Килограми)
Кромид(5 Главици)
Лук(5 Чешниња)
Лимон(2 )
Морков(1/2 Килограм)
Бело вино(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Кромидот, морковите и лимоните ги сечкаме на кругови.
- Крапот се чисти и се мие, па се засекува од двете страни и се става во тава за печење, подмачкана со маслиново масло.
- Крапот го посолуваме, а потоа го полниме со дел од морковите, лукот и кромидот. Во засечените делови ставаме од лимонот, лукот и од кромидот. Остатокот од зеленчукот го растураме низ тавата.
- На крај го полеваме со белото вино и го наросуваме со сечкан магдонос.
- Се пече на 200°C околу 1 час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во