Рецепти
Крокети од полнети јајца
Интересен рецепт за на вашата трпеза како предјадење за гостите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1 Килограм)
Јајце(10 )
Брашно(2 Супени лажици)
Лебни трошки(200 Грама)
Шунка(150 Грама)
Урда(200 Грама)
Мајонез(3 Супени лажици)
Јајце(2 )
Путер(50 Грама)
Кари во прав(1 Кафена лажица)
Вода(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Варените јајца исечете ги на половина – жолчките изматете ги заедно со урдата.
- Во жолчките додајте ги мајонезот и карито, исечканите парчиња шунка, сечканиот магдонос и измешајте го филот убаво со лажица.
- Наполнете го филот во готварски шприц и со него наполнете ги половинките варени белки.
- Потоа соединете две полнети белки формирајќи јајца.
- Во длабок сад испасирајте ги варените и лупени компири, додајте ги брашното и путерот, посолете ја смесата и месете ја со рака да се соедини.
- Со сукало расукајте кора и со калап или со чаша вадете тркалезни форми.
- Врз секоја форма од компирите ставете по едно полнето јајце. Облепете ги јајцата со смесата од компири и формирајте ги крокетите.
- Потоа извалкајте ги во 2 матени јајца со сол, па во лебни трошки и пржете ги на загреано масло во тава на оган додека добијат убава румена боја.
- Сервирајте ги во чинија со зелена салата како гарнир и со зеленчук по вкус или послужете ги со пиво и со омилениот сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во