Рецепти
Крцкави пилешки копанчиња со рижото
Крцкави, печени пилешки копанчиња со гарнир од ориз и златна мешавина
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки копан(8 )
Јајце(2 )
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Брашно(по потреба )
Лебни трошки(по потреба )
Ориз(1.5 Чаша)
Златна мешавина(1 Пакување)
Путер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Маслиновото масло и јајцата изматете ги со вилушка (соодносот треба да биде колку јајца, толку лажици масло).
- Копанчињата зачинете ги со сол и вегета по вкус. Извалкајте ги во брашно, па во изматените јајца и на крај во лебни трошки.
- Во огноотпорен сад ставете хартија и премачкајте ја со тенок слој масло. Наредете ги копанчињата и ставете ги во загреана рерна на 200 степени и печете ги околу 40 минути. На пола печење превртете ги.
- Копаните се послужуваат топли, а додека се печат се приготвува рижото. Оризот убаво сварете го во тенџере со 1 и пол чаша вода, а во посебен сад сварете го и мешаниот зеленчук од пченка, грашак и моркови. Промешајте ги сварените ориз и златна мешавина, па додајте путер, сол и бибер.
- Сервирајте ги копанчињата со миксот од рижото и златна мешавина и со сечкани кисели краставички измешани со мајонез.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во