Рецепти
Куглоф од мелено месо и сланина
Креативен ручек за сите љубители на месото
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско мелено месо(400 Грама)
Јунешко мелено месо(400 Грама)
Сланина(13 Парчиња)
Зелени маслинки(10 )
Јајце(3 )
Сенф(1 Кафена лажица)
Кромид(1 Главица)
Магдонос(1/2 Китка)
Суво нане(малку )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 110 минути
- Рерната се загрева на 170 степени. Во подлабок сад се ставаат свинското и јунешко месо, па се додаваат ситно исечкан кромид, 2 јајца, сенф, ситно исечкан магдонос и сето тоа се зачинува со сол, мешан зачин и со бибер, па се меша.
- Калапот за куглоф се намрсува и се обложува со лентите сланина, па се става половина од смесата и потоа се редат едно варено јајце и маслинки и повторно се додава преостанатиот дел од смесата со месото, па се израмнува и се подвиткува сланината.
- Куглофот се става во загреана рерна да се пече 60 минути, по печењето смесата се вади од калапот и се превртува во друга тава за печење, па се пече уште 30 минути додека сланината стане крцкава и златножолта.
- Откако ќе се испече, се остава да се излади и се сече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во