Рецепти
Куглоф со вино (посно)
Може е потребно подолго време за овој десерт, но резултатот е превкусен
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(2 чаши + 1 лажица )
Шеќер(1/2 Чаша)
Масло(100 Милилитри)
Црвено вино(150 Милилитри)
Квасец(1/2 )
Каранфилче(1 Прстофат)
Цимет(1/4 Кафена лажица)
Џем од шипки(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 и пол часа
- Две чаши меко брашно, шеќерот, маслото, црвеното вино, квасецот, каранфилчето во прав и циметот се мешаат во чинија и се замесува средно тврдо тесто. По потреба се додава уште малку вино. Тестото се остава да отстои 30 минути.
- Потоа повторно се премесува и се остава да отстои уште 30 минути. Нараснатото тесто и третпат се замесува и се остава уште 30 минути.
- Тестото се расукува со сукало до дебелина на прст, па се филува со џем од шипка во кој е додадена лажица брашно.
- Филуваното тесто се витка во штрудла и се става во калап за куглоф. Се остава уште половина час во калапот.
- Рерната се загрева на 200 степени и куглофот се пече половина час. Потоа се намалува на 180 и се пече уште половина час.
- Печениот куглоф се остава да се излади во калапот, па се вади и се посипува со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во