Рецепти
Куглоф со вино (посно) Ана Ѓорова

Може е потребно подолго време за овој десерт, но резултатот е превкусен

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(2 чаши + 1 лажица )

Шеќер(1/2 Чаша)

Масло(100 Милилитри)

Црвено вино(150 Милилитри)

Квасец(1/2 )

Каранфилче(1 Прстофат)

Цимет(1/4 Кафена лажица)

Џем од шипки(1 Чаша)

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 и пол часа

  1. Две чаши меко брашно, шеќерот, маслото, црвеното вино, квасецот, каранфилчето во прав и циметот се мешаат во чинија и се замесува средно тврдо тесто. По потреба се додава уште малку вино. Тестото се остава да отстои 30 минути.
  2. Потоа повторно се премесува и се остава да отстои уште 30 минути. Нараснатото тесто и третпат се замесува и се остава уште 30 минути.
  3. Тестото се расукува со сукало до дебелина на прст, па се филува со џем од шипка во кој е додадена лажица брашно.
  4. Филуваното тесто се витка во штрудла и се става во калап за куглоф. Се остава уште половина час во калапот.
  5. Рерната се загрева на 200 степени и куглофот се пече половина час. Потоа се намалува на 180 и се пече уште половина час.
  6. Печениот куглоф се остава да се излади во калапот, па се вади и се посипува со шеќер во прав.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: