Рецепти
Кумановска татлија со ореви (посно) Ана Ѓорова

Македонски десерт од пиво и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(1 Чаша)

Пиво(1 Чаша)

Гриз(1 Чаша)

Мелени ореви(1 Чаша)

Брашно(14 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Ванилин шеќер(1 )

Шеќер(700 Милилитри)

Вода(700 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Во длабок сад од сите состојки (освен водата и шеќерот) замесуваме тесто.
  2. Тестото со рака го расплескуваме во кружно тавче број 30 и површината одозгора ја правиме да биде мазна.
  3. Татлијата ја сечеме на парчиња пред да се пече, а потоа ја печеме на 100°C еден и пол час.
  4. Во меѓувреме подготвуваме шербет од 700 мл шеќер и 700 мл вода. Се вари само 20 минути. Го оставаме настрана да се олади.
  5. Печената татлија додека е топла се прелива со изладениот шербет и се остава да впие.
  6. Декорираме со ореви и служиме во чинија за сервирање.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: