Рецепти
Кумановска татлија со ореви (посно)
Македонски десерт од пиво и ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Масло(1 Чаша)
Пиво(1 Чаша)
Гриз(1 Чаша)
Мелени ореви(1 Чаша)
Брашно(14 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Шеќер(700 Милилитри)
Вода(700 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Во длабок сад од сите состојки (освен водата и шеќерот) замесуваме тесто.
- Тестото со рака го расплескуваме во кружно тавче број 30 и површината одозгора ја правиме да биде мазна.
- Татлијата ја сечеме на парчиња пред да се пече, а потоа ја печеме на 100°C еден и пол час.
- Во меѓувреме подготвуваме шербет од 700 мл шеќер и 700 мл вода. Се вари само 20 минути. Го оставаме настрана да се олади.
- Печената татлија додека е топла се прелива со изладениот шербет и се остава да впие.
- Декорираме со ореви и служиме во чинија за сервирање.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во