Рецепти
Лазањи со печурки
Италијански ручек или вечера што одлично оди со чаша црвено вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лазањи-готови(500 Грама)
Мешано мелено месо(750 Грама)
Свежи шампињони(500 Грама)
Доматно пире(2 Супени лажици)
Кисела павлака(200 Милилитри)
Јајце(4 )
Целер(1 корен )
Кромид(2 Главици)
Модар патлиџан(1 )
Морков(2 )
Млеко(1 литар + 150 мл )
Ајвар(1 Супена лажица)
Брашно(1 Супена лажица)
Маргарин(50 Грама)
Бело вино(200 Милилитри)
Суво оригано(1/2 Супена лажица)
Сув босилек(1/2 Супена лажица)
Лук(2 Чешниња)
Кашкавал(240 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Шампињоните исечкајте ги на листови, а модриот патлиџан на коцки.
- Кромидот и лукот ситно исечкајте ги, а морковите и коренот од целер крупно изрендајте ги.
- Пропржете половина од кромидот и лукот, па додајте ги морковите и целерот, зачинете со сол и бибер и измешајте.
- Потоа додајте ги коцките модар патлиџан, па откако ќе се запржат додајте го меленото месо и промешајте. Оставете го месото да се запржи.
- Откако и месото ќе се испржи, налејте 150 мл млеко и промешајте.
- Потоа додајте ги виното, доматното пире и ајварот и промешајте.
- Во друга тава на оган пропржете ги преостанатите лук и кромид, па додајте ги печурките и зачинете со сол, бибер, оригано и сув босилек.
- Во тенџере на оган растопете го маргаринот и пржете го брашното со непрекинато мешање. Налејте 1 литар млеко, пармезан и промешајте.
- Во длабок сад со жица изматете ги јајцата, па додајте 2 црпалки од бешамел сосот и размешаните јајца додајте ги во тенџерето со оган. Непрекинато мешајте додека сосот ја добие потребната густина.
- Тргнете го сосот од оган, додајте ја киселата павлака и промешајте.
- Тава за печење намастете ја со масло, покријте ја со фил од мелено месо, врз него нанесете од бешамел сос и прекријте со лазањи. Врз нив повторно нанесете сос, додајте од филот со печурки и изрендајте кашкавал.
- Повторете ја постапката на редење уште еднаш, па печете ја лазањата 40 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во