Рецепти
Леб со маслиново масло, маслинки и кашкавал
Овој рецепт може да го искомбинирате со свежа салата или било каков намаз ќе биде доволен за да уживате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Сол(2 Кафени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Маслиново масло(200 Милилитри)
Рендан кашкавал(150 Грама)
Црни маслинки(150 Грама)
Квасец(10 Грама)
Вода(200 Милилитри)
Немасен јогурт(50 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Замесете како и секое друго тесто – брашното со сол, квасецот растопен со шеќерот, па додајте ги јогуртот, маслиновото масло и месете додека не добиете еластично меко тесто.
- Оставете да отстои околу 40тина минути.
- Готовото тесто размесете го по втор пат, развлечето го тркалезно и намачкајте го со маслиново масло и внатре посипајте рендан кашкавал и ситно исечкани маслинки.
- Тестото со филот завиткајте го во ролат и направете правоаголна форма и оставете го да нарасне уште 20тина минути.
- Ставете го во тава за печење, испрскајте го малку со вода и посипете му малку брашно.
- Печете на 180 степени додека не биде готово.
- Готовиот леб намачкајте го со масло и завиткајте го во чиста крпа за да остане меко. За овој рецепт може да употребите црно интегрално брашно.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во