Рецепти
Ледена торта
Летен, чоколаден десерт со орео колачи, путер од кикирики и сладолед. Уживајте!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Орео колачиња(30 )
Путер(3 Супени лажици)
Путер од кикирики-органски(150-200 Грама)
Сладолед од ванила(1 Пакување)
Слатка павлака(230 Милилитри)
Црно чоколадо(220 Грама)
Кикирики(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути + неколку часа во фрижидер и замрзнувач
- Орео колачињата искршете ги (или сомелете ги) и измешајте ги со растопениот путер. Може да користите и чајни колачи или бисквити.
- Натапкајте ја смесата во правоаголен сад (33х22 см) врз хартија за печење, добро израмете и оставете ја во фрижидер 30 минути.
- Путерот од кикирики растопете го во тенџерче на тивок оган, па измешајте го добро со сладоледот од ванила.
- Смесата од путер од кикирики и сладолед распоредете ја врз слојот од колачињата и вратете во фрижидер уште 30 минути.
- Чоколадото растопете го на тивок оган со слатката павлака и прелијте го врз колачот.
- Одозгора наросете со сечкани кикирики и замрзнете го колачот 4 часа во замрзнувач.
- Пред послужување одмрзнете го 10 минути на собна температура.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во