Рецепти
Лепчиња со тиква (посно)
Лепчиња со необичен шмек како додаток со вашето омилено јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Квасец(1 )
Масло(200 Милилитри)
Тиква(200 Грама)
Сол(2 Кафени лажици)
Шеќер(2 Кафени лажици)
Црвен вински оцет(1 Супена лажица)
Сусам(200 Грама)
Ленено семе(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Тиквата сварете ја и испасирајте ја.
- Во сад ставете го квасецот со малку вода, малку брашно, сол и шеќер, измешајте ги и оставете го квасецот да нарасне.
- Додајте ги остатокот од брашното, маслото, лененото семе и пасираната тиква, како и останатите состојки, па замесете мазно тесто.
- Оставете го тестото да нарасне, па поделете го на два дела.
- Од првиот дел направете мали топчиња.
- Настрана во тенџере ставете 300 мл вода да се загрее, па секое топче ставете го во топлата вода и извалкајте го во сусам.
- Така приготвените топчиња наредете ги во намастен плех обложен со хартија за печење, па печете ги.
- Откако ќе се испечат лепчињата, премачкајте ги со смеса од вода и масло за да омекнат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во