Рецепти
Летен ѓувеч
Гурмански летен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Домат(1 шолјичка пасиран )
Ориз(1 шолјичка )
Зеленчук за ѓувеч(1 Пакување)
Кромид(2 Главици)
Мешано мелено месо(300 Грама)
Компир(1/2 Килограм)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа
- Една главица кромид ситно се сечка и се пржи во масло.
- Се додаваат меленото месо, малку сув зачин, бибер и кратко се пржи.
- Огноотпорниот сад се попрскува со масло и во него се редат резанки сечкан кромид.
- Врз нив се истура половина ќесичка мешан зеленчук за ѓувеч, малку ориз и се додава втората половина од зеленчукот. Се посолува.
- Одозгора се распоредува меленото месо и се редат крукчиња компир. Се прелива со пасиран домат и се попрскува со масло.
- Се поклопува и се пече на силен оган половина час, а потоа уште 1,5 час на 150°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во