Рецепти
Летна мусака Ана Ѓорова

Вкусна мусака со месо, тиквички, модри патлиџани и блитва. Пријатно јадење!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(1 Килограм)

Тиквичка(5 со средна големина )

Модар патлиџан(2 )

Кромид(4 Главици)

Лук(4-5 Чешниња)

Блитва(околу 15 листа )

Ориз(80 Грама)

Масло(300 Милилитри)

Павлака(100 Милилитри)

Јајце(4 )

Вода(800 Милилитри)

Сол

Бибер

Вегета

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кромидот го сечкаме и го ставаме во тенџере на оган со 200 мл масло и 100 мл вода, сол и го пржиме.
  2. Откако ќе се испржи, го додаваме месото и продолжуваме да пржиме додека се соедини убаво.
  3. Потоа ја сечкаме блитвата и ја додаваме во тенџерето, па пржиме уште 10 минути.
  4. На крај ги додаваме оризот и зачините и мешаме убаво да се соедини.
  5. Потоа на премачкана тава со масло ги редиме исечканите тиквички и црниот патлиџан, па ставаме од смесата со месо и ја повторуваме постапката.
  6. Ја полеваме со вода и ја ставаме да се пече во загреана рерна околу 40 минути.
  7. При крај ја вадиме тавата и ја полеваме со претходно приготвените јајца и павлаката, па уште 10 минути ја оставаме во рерната да се запече.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: