Рецепти
Летна мусака
Вкусна мусака со месо, тиквички, модри патлиџани и блитва. Пријатно јадење!
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(1 Килограм)
Тиквичка(5 со средна големина )
Модар патлиџан(2 )
Кромид(4 Главици)
Лук(4-5 Чешниња)
Блитва(околу 15 листа )
Ориз(80 Грама)
Масло(300 Милилитри)
Павлака(100 Милилитри)
Јајце(4 )
Вода(800 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кромидот го сечкаме и го ставаме во тенџере на оган со 200 мл масло и 100 мл вода, сол и го пржиме.
- Откако ќе се испржи, го додаваме месото и продолжуваме да пржиме додека се соедини убаво.
- Потоа ја сечкаме блитвата и ја додаваме во тенџерето, па пржиме уште 10 минути.
- На крај ги додаваме оризот и зачините и мешаме убаво да се соедини.
- Потоа на премачкана тава со масло ги редиме исечканите тиквички и црниот патлиџан, па ставаме од смесата со месо и ја повторуваме постапката.
- Ја полеваме со вода и ја ставаме да се пече во загреана рерна околу 40 минути.
- При крај ја вадиме тавата и ја полеваме со претходно приготвените јајца и павлаката, па уште 10 минути ја оставаме во рерната да се запече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во