Рецепти
Ликер од рибизли Ана Ѓорова

Домашен ликер од рибизли и црно вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Рибизли(1.5 Килограми)

Црвено вино(3/4 Литри)

Каранфилче(2 )

Стапче цимет(1 )

Шеќер(2 Килограми)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Рибизлите една по една проверете ги дали се оштетени. Чистите рибизли ставете ги во цедалка, измијте ги под млаз ладна вода и потоа дел по дел исушете ги со хартија.
  2. Ставете ги на оган во тенџере и мешајте ги со дрвена лажица.
  3. Во голема тегла ставете неколку листови од рибизла, каранфилче, парче цимет и рибизлите. Полијте вино и покријте со капак, а потоа оставете да отстои 4-5 дена на темно место. Повремено мешајте со дрвена лажица.
  4. Потоа процедете ги рибизлите, додајте шеќер и мешајте ја смесата на оган додека шеќерот не се растопи.
  5. Ликерот процедете го повторно и прелијте го во чисти стаклени шишиња.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: