Рецепти
Ликер од рибизли
Домашен ликер од рибизли и црно вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Рибизли(1.5 Килограми)
Црвено вино(3/4 Литри)
Каранфилче(2 )
Стапче цимет(1 )
Шеќер(2 Килограми)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути
- Рибизлите една по една проверете ги дали се оштетени. Чистите рибизли ставете ги во цедалка, измијте ги под млаз ладна вода и потоа дел по дел исушете ги со хартија.
- Ставете ги на оган во тенџере и мешајте ги со дрвена лажица.
- Во голема тегла ставете неколку листови од рибизла, каранфилче, парче цимет и рибизлите. Полијте вино и покријте со капак, а потоа оставете да отстои 4-5 дена на темно место. Повремено мешајте со дрвена лажица.
- Потоа процедете ги рибизлите, додајте шеќер и мешајте ја смесата на оган додека шеќерот не се растопи.
- Ликерот процедете го повторно и прелијте го во чисти стаклени шишиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во