Рецепти
Ликер од рибизли Ана Ѓорова

Домашен ликер од рибизли и црно вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Рибизли(1.5 Килограми)

Црвено вино(3/4 Литри)

Каранфилче(2 )

Стапче цимет(1 )

Шеќер(2 Килограми)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Рибизлите една по една проверете ги дали се оштетени. Чистите рибизли ставете ги во цедалка, измијте ги под млаз ладна вода и потоа дел по дел исушете ги со хартија.
  2. Ставете ги на оган во тенџере и мешајте ги со дрвена лажица.
  3. Во голема тегла ставете неколку листови од рибизла, каранфилче, парче цимет и рибизлите. Полијте вино и покријте со капак, а потоа оставете да отстои 4-5 дена на темно место. Повремено мешајте со дрвена лажица.
  4. Потоа процедете ги рибизлите, додајте шеќер и мешајте ја смесата на оган додека шеќерот не се растопи.
  5. Ликерот процедете го повторно и прелијте го во чисти стаклени шишиња.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: