Рецепти
Ликер од рибизли Ана Ѓорова

Домашен ликер од рибизли и црно вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Рибизли(1.5 Килограми)

Црвено вино(3/4 Литри)

Каранфилче(2 )

Стапче цимет(1 )

Шеќер(2 Килограми)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 100 минути

  1. Рибизлите една по една проверете ги дали се оштетени. Чистите рибизли ставете ги во цедалка, измијте ги под млаз ладна вода и потоа дел по дел исушете ги со хартија.
  2. Ставете ги на оган во тенџере и мешајте ги со дрвена лажица.
  3. Во голема тегла ставете неколку листови од рибизла, каранфилче, парче цимет и рибизлите. Полијте вино и покријте со капак, а потоа оставете да отстои 4-5 дена на темно место. Повремено мешајте со дрвена лажица.
  4. Потоа процедете ги рибизлите, додајте шеќер и мешајте ја смесата на оган додека шеќерот не се растопи.
  5. Ликерот процедете го повторно и прелијте го во чисти стаклени шишиња.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: