Рецепти
Лисната пита со лук
Вегетаријански појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Масло(300 Милилитри)
Сол(2 Кафени лажици)
Лук(2 Чешниња)
Кисело млеко(250 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Со брашното, солта и со малку млака вода направете мазно тесто, покријте го и оставете да отстои половина час.
- Потоа од тестото измесете неколку мали топчиња, размесете ги и намачкајте ги со масло.
- Ставете ги корите една на друга, па заедно размесете ги во поголем лист.
- Потоа завртете го листот, попрскајте го со масло, преклопете го два до три пати и исечкајте го на парчиња.
- Тавата подмачкајте ја, а парчињата наредете ги едно до друго, попрскајте повтроно со масло и печете во загреана рерна.
- Лукот истолчетете го со сол, помешајте со кисело млеко и на крај прелијте ја питата. Печете додека не фати убава златна кора.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во