Рецепти
Лисната пита со лук Ана Ристеска

Вегетаријански појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Масло(300 Милилитри)

Сол(2 Кафени лажици)

Лук(2 Чешниња)

Кисело млеко(250 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Со брашното, солта и со малку млака вода направете мазно тесто, покријте го и оставете да отстои половина час.
  2. Потоа од тестото измесете неколку мали топчиња, размесете ги и намачкајте ги со масло.
  3. Ставете ги корите една на друга, па заедно размесете ги во поголем лист.
  4. Потоа завртете го листот, попрскајте го со масло, преклопете го два до три пати и исечкајте го на парчиња.
  5. Тавата подмачкајте ја, а парчињата наредете ги едно до друго, попрскајте повтроно со масло и печете во загреана рерна.
  6. Лукот истолчетете го со сол, помешајте со кисело млеко и на крај прелијте ја питата. Печете додека не фати убава златна кора.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: