Рецепти
Лиснато тесто во сос од печурки Ана Ѓорова

Француски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1 )

Телешко месо(500 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Целер(1 )

Морков(1 )

Праз(1 )

Свежи шампињони(200 Грама)

Путер(130 Грама)

Пилешка супа(1,5 Литар)

Слатка павлака(200 Грама)

Жолчка од јајце(1 )

Брашно(90 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути

  1. Во големо тенџере зовријте 3-4 литри вода.
  2. Исчистете ги и исечкајте ги кромидот, лукот, морковот, целерот и празот и ставете ги во водата.
  3. Додајте ги и пилешкото и телешкото месо (цели, несечкани).
  4. Гответе ги околу 60-80 минути, па откако ќе се сварат тргнете ги настрана да се оладат.
  5. Потоа исечете го месото на ситно.
  6. Печурките измијте ги и исечете ги на тенки листови, па пропржете ги на 40 г путер околу 5 минути. Зачинете по вкус со сол и бибер и тргнете ги настрана.
  7. Во тенџере растопете 90 грама путер, додајте го брашното и мешајте додека брашното почне да добива боја.
  8. Потоа веднаш полијте со пилешката супа и гответе 10 минути да се редуцира течноста.
  9. Додајте ги месото и печурките, па намалете ја температурата и мешајте уште неколку минути да се соединат.
  10. Жолчката од јајце изматете ја со павлаката и полијте во тенџерето за да се згусне смесата.
  11. Кремот од печурки и месо полијте го врз лиснатите земички и сервирајте.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: