Рецепти
Лиснато тесто во сос од печурки Ана Ѓорова

Француски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пиле(1 )

Телешко месо(500 Грама)

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Целер(1 )

Морков(1 )

Праз(1 )

Свежи шампињони(200 Грама)

Путер(130 Грама)

Пилешка супа(1,5 Литар)

Слатка павлака(200 Грама)

Жолчка од јајце(1 )

Брашно(90 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од минути

  1. Во големо тенџере зовријте 3-4 литри вода.
  2. Исчистете ги и исечкајте ги кромидот, лукот, морковот, целерот и празот и ставете ги во водата.
  3. Додајте ги и пилешкото и телешкото месо (цели, несечкани).
  4. Гответе ги околу 60-80 минути, па откако ќе се сварат тргнете ги настрана да се оладат.
  5. Потоа исечете го месото на ситно.
  6. Печурките измијте ги и исечете ги на тенки листови, па пропржете ги на 40 г путер околу 5 минути. Зачинете по вкус со сол и бибер и тргнете ги настрана.
  7. Во тенџере растопете 90 грама путер, додајте го брашното и мешајте додека брашното почне да добива боја.
  8. Потоа веднаш полијте со пилешката супа и гответе 10 минути да се редуцира течноста.
  9. Додајте ги месото и печурките, па намалете ја температурата и мешајте уште неколку минути да се соединат.
  10. Жолчката од јајце изматете ја со павлаката и полијте во тенџерето за да се згусне смесата.
  11. Кремот од печурки и месо полијте го врз лиснатите земички и сервирајте.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: