Рецепти
Лиснато тесто во сос од печурки
Француски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пиле(1 )
Телешко месо(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Лук(1 Чешне)
Целер(1 )
Морков(1 )
Праз(1 )
Свежи шампињони(200 Грама)
Путер(130 Грама)
Пилешка супа(1,5 Литар)
Слатка павлака(200 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
Брашно(90 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од минути
- Во големо тенџере зовријте 3-4 литри вода.
- Исчистете ги и исечкајте ги кромидот, лукот, морковот, целерот и празот и ставете ги во водата.
- Додајте ги и пилешкото и телешкото месо (цели, несечкани).
- Гответе ги околу 60-80 минути, па откако ќе се сварат тргнете ги настрана да се оладат.
- Потоа исечете го месото на ситно.
- Печурките измијте ги и исечете ги на тенки листови, па пропржете ги на 40 г путер околу 5 минути. Зачинете по вкус со сол и бибер и тргнете ги настрана.
- Во тенџере растопете 90 грама путер, додајте го брашното и мешајте додека брашното почне да добива боја.
- Потоа веднаш полијте со пилешката супа и гответе 10 минути да се редуцира течноста.
- Додајте ги месото и печурките, па намалете ја температурата и мешајте уште неколку минути да се соединат.
- Жолчката од јајце изматете ја со павлаката и полијте во тенџерето за да се згусне смесата.
- Кремот од печурки и месо полијте го врз лиснатите земички и сервирајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во