Рецепти
Лутеница (посно)
Превкусна домашна македонска лутеница по рецептот на баба
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Домат(5 Килограми)
Црвена пиперка(7 Килограми)
Масло(950 Милилитри)
Црвен вински оцет(380 Милилитри)
Шеќер(280 Грама)
Сол(по потреба )
Магдонос(1 1/2 Китка)
Лук(1 Чешне)
Феферонки(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 140 минути
- Доматите се печат, се лупат, се сечкаат и се варат со маслото, шеќерот, солта и оцетот. Се вари 1 час.
- Потоа се ставаат феферонките и пак врие.
- Потоа се додаваат пиперките печени, лупени и сечкани на парчиња. Се ставаат во смесата и се варат заедно 40 минути, а потоа се додава магдоносот и лукот.
- Лутеницата се става во врели тегли додека сè уште е топла. Теглите се виткаат во ќебе и стојат 24 часа.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во