Рецепти
Лутеница (посно) Ана Ристеска

Превкусна домашна македонска лутеница по рецептот на баба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(5 Килограми)

Црвена пиперка(7 Килограми)

Масло(950 Милилитри)

Црвен вински оцет(380 Милилитри)

Шеќер(280 Грама)

Сол(по потреба )

Магдонос(1 1/2 Китка)

Лук(1 Чешне)

Феферонки(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 140 минути

  1. Доматите се печат, се лупат, се сечкаат и се варат со маслото, шеќерот, солта и оцетот. Се вари 1 час.
  2. Потоа се ставаат феферонките и пак врие.
  3. Потоа се додаваат пиперките печени, лупени и сечкани на парчиња. Се ставаат во смесата и се варат заедно 40 минути, а потоа се додава магдоносот и лукот.
  4. Лутеницата се става во врели тегли додека сè уште е топла. Теглите се виткаат во ќебе и стојат 24 часа.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: