Рецепти
Мафини со рум
Одлични се за разни прослави за гостите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Белка од јајце(8 )
Шеќер(8 Супени лажици)
Брашно(8 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 )
Рум(1/2 лажица + за потопување на вишните )
Компот од вишни(100 Грама)
Маргарин(125 грама + 1/2 пакување )
Жолчка од јајце(8 )
Шеќер во прав(150 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
Шлаг крем ванила(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Со миксер се матат 8 белки со 8 лажици шеќер и ванилиниот шеќер, па потоа се додаваат брашното, 1/2 лажица рум, 125 г маргарин (стопен и оладен) и се меша со лажица да се соедини смесата.
- Калапите за мафини се мачкаат со маргарин и се полнат со смесата. Со лажица се става и по една вишна од компот (претходно потопени во рум).
- Мафините се печат во загреана рерна на 170 степени, околу 15 минути.
- Фил: жолчките се варат на пареа со шеќерот во прав и со чоколадото. Откако ќе се изладат, се матат со 1/2 пакување маргарин.
- Печените мафини се премачкуваат со филот од чоколадо, а по желба се украсуваат со шлаг и со чоколадни трошки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во