Рецепти
Македонска мусака Ана Ристеска

Мусака по традиционален македонски рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Кромид(1 )

Лук(2 Чешниња)

Мелено говедско месо(450 Грама)

Црвен пипер(3 Кафени лажици)

Компир(6 )

Млеко(2 1/2 Чаши)

Јајце(3 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 95 минути

  1. Загрејте ја рерната на 190°C.
  2. Пропржете ги кромидот и лукот со маслиновото масло на тавче.
  3. Додајте го меленото месо и пипер и гответе додека месото не стане кафеаво. Потоа тргнете го на страна.
  4. Стаклен сад за печење премачкајте го со путер.
  5. Во него наредете половина од исечканиот компир на кругови и зачинете со малку сол и бибер.
  6. Врз компирите ставете го меленото месо.
  7. Потоа повторно наредете компири и зачините со сол и бибер.
  8. Во посебен сад измешајте ги млекото и јајцата.
  9. Полијте ја мусаката со млекото и јајцата, покријте ја со фолија и ставте ја да се пече 45 минути.
  10. Потоа тргнете ја фолијата и печете уште 25-30 минути.
  11. Оставете да се олади 15 минути, исечете ја на коцки и послужете.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: