Рецепти
Македонска мусака
Мусака по традиционален македонски рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Кромид(1 )
Лук(2 Чешниња)
Мелено говедско месо(450 Грама)
Црвен пипер(3 Кафени лажици)
Компир(6 )
Млеко(2 1/2 Чаши)
Јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 95 минути
- Загрејте ја рерната на 190°C.
- Пропржете ги кромидот и лукот со маслиновото масло на тавче.
- Додајте го меленото месо и пипер и гответе додека месото не стане кафеаво. Потоа тргнете го на страна.
- Стаклен сад за печење премачкајте го со путер.
- Во него наредете половина од исечканиот компир на кругови и зачинете со малку сол и бибер.
- Врз компирите ставете го меленото месо.
- Потоа повторно наредете компири и зачините со сол и бибер.
- Во посебен сад измешајте ги млекото и јајцата.
- Полијте ја мусаката со млекото и јајцата, покријте ја со фолија и ставте ја да се пече 45 минути.
- Потоа тргнете ја фолијата и печете уште 25-30 минути.
- Оставете да се олади 15 минути, исечете ја на коцки и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во