Рецепти
Македонска мусака Ана Ристеска

Мусака по традиционален македонски рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Кромид(1 )

Лук(2 Чешниња)

Мелено говедско месо(450 Грама)

Црвен пипер(3 Кафени лажици)

Компир(6 )

Млеко(2 1/2 Чаши)

Јајце(3 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 95 минути

  1. Загрејте ја рерната на 190°C.
  2. Пропржете ги кромидот и лукот со маслиновото масло на тавче.
  3. Додајте го меленото месо и пипер и гответе додека месото не стане кафеаво. Потоа тргнете го на страна.
  4. Стаклен сад за печење премачкајте го со путер.
  5. Во него наредете половина од исечканиот компир на кругови и зачинете со малку сол и бибер.
  6. Врз компирите ставете го меленото месо.
  7. Потоа повторно наредете компири и зачините со сол и бибер.
  8. Во посебен сад измешајте ги млекото и јајцата.
  9. Полијте ја мусаката со млекото и јајцата, покријте ја со фолија и ставте ја да се пече 45 минути.
  10. Потоа тргнете ја фолијата и печете уште 25-30 минути.
  11. Оставете да се олади 15 минути, исечете ја на коцки и послужете.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: