Рецепти
Македонска мусака Ана Ристеска

Мусака по традиционален македонски рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Кромид(1 )

Лук(2 Чешниња)

Мелено говедско месо(450 Грама)

Црвен пипер(3 Кафени лажици)

Компир(6 )

Млеко(2 1/2 Чаши)

Јајце(3 )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 95 минути

  1. Загрејте ја рерната на 190°C.
  2. Пропржете ги кромидот и лукот со маслиновото масло на тавче.
  3. Додајте го меленото месо и пипер и гответе додека месото не стане кафеаво. Потоа тргнете го на страна.
  4. Стаклен сад за печење премачкајте го со путер.
  5. Во него наредете половина од исечканиот компир на кругови и зачинете со малку сол и бибер.
  6. Врз компирите ставете го меленото месо.
  7. Потоа повторно наредете компири и зачините со сол и бибер.
  8. Во посебен сад измешајте ги млекото и јајцата.
  9. Полијте ја мусаката со млекото и јајцата, покријте ја со фолија и ставте ја да се пече 45 минути.
  10. Потоа тргнете ја фолијата и печете уште 25-30 минути.
  11. Оставете да се олади 15 минути, исечете ја на коцки и послужете.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: