Рецепти
Маринирана скуша (посно)
Печена скуша во сос од мешавина зачини, лук и кромид
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Скуша(5 Парчиња)
Свеж магдонос(1 Китка)
Лук(1 Главица)
Кромид(1 Главица)
Бело вино(200 Милилитри)
Вода(400 Милилитри)
Брашно(2 Супени лажици)
Пченкарно брашно(1 Супена лажица)
Црвен вински оцет(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути + 2 часа за маринирање
- Се мешаат ситно исечканите магдонос, лук и кромид и рибите се полнат со мешавината.
- Се редат во тава и се додаваат 200 мл вода и оцетот. Се оставаат да отстојат најмалку 2 часа.
- Рибите се вадат од маринадата и се мијат со вода. Се зачинуваат со сол, вегета и бибер, потоа се валкаат во брашно и повторно се мешаат со мешавината од лук, кромид и магдонос.
- Се редат во тавата, па се полеваат со масло и 200 мл вода. Тавата се витка со фолија и се става во загреана вода рибите да се печат околу 1 час.
- Се вади фолијата и тавата се открива.
- Се раствара брашно во малку вода, се додава виното, па оваа смеса се истура врз тавата.
- Рибите се враќаат во рерна да се допечат без фолија додека добијат румена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во