Рецепти
Маринирани копани
Сочни и вкусни пилешки копани маринирани со ф’стаци, лимонов сок, лук и магдонос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки копан(4 )
Зелени маслинки(100 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Ф‘стаци(100 Грама)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Свеж магдонос(1 Китка)
Маслиново масло(1 Децилитар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 4 часа
- Исчистете го лукот и исечкајте го заедно со маслинките, ф’стаците и магдоносот.
- Убаво иситнете ги состојките и додајте ги на маслото, лимоновиот сок, здробениот дафинов лист, солта и лутата мелена пиперка (по желба).
- Сета смеса измешајте ја и додајте ги и сувиот босилек, мајчината душица, сол и бибер по вкус.
- Смесата втријте ја убаво на копаните и оставете ги неколку часа да останат во маринадата, најдобро е преку ноќ.
- Извадете ги копаните од маринадата, па пропржете ги на 3 лажици масло од маринадата од сите страни за да добијат убава боја.
- Тенџерето поклопете го, намалете ја температурата и динстајте ги 15 минути.
- На крај додајте ја преостанатата маринада и пржете уште 5 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во