Рецепти
Медалјони во тиквички
Летен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско филе(400 Грама)
Буковка (печурка)(300 Грама)
Тиквичка(2 )
Кромид(1 Главица)
Домат(2 )
Кашкавал(200 Грама)
Брашно(по потреба )
Путер(по потреба )
Сечкан магдонос(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Свинското филе се чисти од жили и од мрснотија, па се сече на медалјони.
- Кромидот и печурките се сечат на коцкички.
- Едниот домат се лупи и ситно се сечка, а другиот сосе кората се сече на кругови.
- Тиквичките се мијат, им се отсекуваат краевите, па со помош на нож за лупење се сечат на тенки ливчиња.
- Месото се зачинува по вкус и се пропржува во врел путер додека зарумени. Се вади од маснотијата и се остава на топло.
- Во мрснотијата од месото се пржат кромидот и буковките околу 10 минути.
- Се додава доматот, зачини по вкус и се динста додека омекнат печурките.
- Пред крај се додава лажица брашно, па се продолжува со готвење, со непрекинато мешање, додека се згусне.
- Смесата се претура во огноотпорен намастен сад.
- Кашкавалот се сече на листови со големина на медалјоните.
- На работната површина се вкрстуваат два листа тиквички. Се прекриваат со парче кашкавал, па се става медалјон.
- Краевите на тиквичката се преклопуваат, па „пакетчето“ се превртува во тавата, така што завршетоците да бидат одоздола.
- На истиот начин се обликуваат преостанатите медалјони.
- Медалјоните се втиснуваат во смесата со печурки и се покриваат со кругови домат. Одозгора им се ренда уште кашкавал и се посипуваат со магдонос.
- Се запекува во загреана рерна на 180°C, 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во