Рецепти
Медалјони во тиквички Ана Ѓорова

Летен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско филе(400 Грама)

Буковка (печурка)(300 Грама)

Тиквичка(2 )

Кромид(1 Главица)

Домат(2 )

Кашкавал(200 Грама)

Брашно(по потреба )

Путер(по потреба )

Сечкан магдонос(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Свинското филе се чисти од жили и од мрснотија, па се сече на медалјони.
  2. Кромидот и печурките се сечат на коцкички.
  3. Едниот домат се лупи и ситно се сечка, а другиот сосе кората се сече на кругови.
  4. Тиквичките се мијат, им се отсекуваат краевите, па со помош на нож за лупење се сечат на тенки ливчиња.
  5. Месото се зачинува по вкус и се пропржува во врел путер додека зарумени. Се вади од маснотијата и се остава на топло.
  6. Во мрснотијата од месото се пржат кромидот и буковките околу 10 минути.
  7. Се додава доматот, зачини по вкус и се динста додека омекнат печурките.
  8. Пред крај се додава лажица брашно, па се продолжува со готвење, со непрекинато мешање, додека се згусне.
  9. Смесата се претура во огноотпорен намастен сад.
  10. Кашкавалот се сече на листови со големина на медалјоните.
  11. На работната површина се вкрстуваат два листа тиквички. Се прекриваат со парче кашкавал, па се става медалјон.
  12. Краевите на тиквичката се преклопуваат, па „пакетчето“ се превртува во тавата, така што завршетоците да бидат одоздола.
  13. На истиот начин се обликуваат преостанатите медалјони.
  14. Медалјоните се втиснуваат во смесата со печурки и се покриваат со кругови домат. Одозгора им се ренда уште кашкавал и се посипуваат со магдонос.
  15. Се запекува во загреана рерна на 180°C, 30 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: