Рецепти
Мешан зеленчук со пилешко месо
Едноставен и вкусен ручек со пилешки коппани и микс од зеленчук и ориз
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки копан(3-4 )
Златна мешавина(450 Грама)
Кромид(1 Главица)
Ориз(2 Чаши)
Вегета(3 Супени лажици)
Доматно пире(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Пилешките копани се зачинуваат со сол, вегета и бибер. Се оставаат да отстојат 20 минути. Потоа во тенџере со зовриена вода се става една лажица вегета и се варат.
- Кромидот го сечкаме ситно и го ставаме на оган да се пржи. Додаваме доматно пире, една лажица вегета и една лажица црвен пипер. Потоа го додаваме оризот, малку млака вода, сол и бибер. Смесата ја пржиме околу 5 минути.
- Вака зачинетата смеса ја истураме во четвртаста тава, ја додаваме и водата во која се вареа пилешките копани, потоа го ставаме одмрзнатиот зеленчук, додаваме 1 лажица бегета, налеваме една чаша млака вода и промешуваме.
- Во тавата ги редиме претходно сварените пилешки копани, посолуваме и налеваме вода се додека ја прекрие смесата од зеленчук.
- Печеме на температура од 220 степени околу 40 минути.
- Вака приготвените пилешки копани со смесата од зеленчук, откако ќе се изладат, се сервираат во чинија.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во