Рецепти
Млечник со кори од јуфки
Вкусен македонски рецепт со потпечени јуфки
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јуфки(400 Грама)
Јајце(12 )
Млеко(250 Милилитри)
Кисело млеко(250 Милилитри)
Газирана вода(250 Милилитри)
Масло(250 Милилитри)
Сирење(300 Грама)
Маргарин(70 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во правоаголен плех ги редиме јуфките, маргаринот исечкан на коцкички и маслото.
- Ги ставаме во рерна на 150 степени да се потпечат така што да добијат убава румена боја.
- Во меѓувреме со миксер ги матиме јајцата.
- Кога ќе бидат изматени постепено ги додаваме и преостанатите состојки, млекото, киселата вода, сирењето, киселото млеко и солта.
- Смесата убаво ја изедначуваме.
- Потоа со оваа смеса ги прелеваме поптпечените јуфки.
- Убаво мешаме да се распореди смесата со јуфките.
- Потоа плехот го враќаме во рерна.
- Печеме на 200 степени уште околу 20 минути
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во