Рецепти
Морски кускус Ана Ѓорова

Морски специјалитет за лесен ручек или вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Школките потопете ги во ладна вода со сол да отстојат околу 30 минути.
  2. Кромидот исечете го ситно и пропржете го со масло во поголема тава (може да додадете и малку морков и целер).
  3. Рибата исчистете ја и исчете ја на парчиња, па пропржете ја со маслото и кромидот во тавата.
  4. Додајте го виното и исечканите шери домати на половинки, промешајте и гответе ги 10-тина минути.
  5. Ракчињата исчистете ги и додајте ги во тавата, па потоа налејте со супата (може и рибја супа наместо зеленчукова).
  6. Во друга тава пржете ги школките на силен оган додека се отворат. Потоа исчистете ги и месестиот дел додајте го во тавата со ракчињата. Зачинете со сечкан див лук, сол и бибер. Тргнете од оган и покријте ја тавата со капак.
  7. Во тенџере на оган ставете 250 мл супа и 1 чаша кускус. Мешајте додека течноста целосно испари и кусусот се свари, па потоа додајте малку путер и мешајте.
  8. Кускусот измешајте го со морските плодови, декорирајте со неколку неотворени школки и послужете го јадењето веднаш.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: