Рецепти
Морски кускус
Морски специјалитет за лесен ручек или вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Морска риба(300 Грама)
Ракчиња(400 Грама)
Школки(600 Грама)
Шери домати(250 Грама)
Бело вино(1/2 Чаша)
Бистра зеленчукова супа(500 Милилитри)
Кускус(300 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Школките потопете ги во ладна вода со сол да отстојат околу 30 минути.
- Кромидот исечете го ситно и пропржете го со масло во поголема тава (може да додадете и малку морков и целер).
- Рибата исчистете ја и исчете ја на парчиња, па пропржете ја со маслото и кромидот во тавата.
- Додајте го виното и исечканите шери домати на половинки, промешајте и гответе ги 10-тина минути.
- Ракчињата исчистете ги и додајте ги во тавата, па потоа налејте со супата (може и рибја супа наместо зеленчукова).
- Во друга тава пржете ги школките на силен оган додека се отворат. Потоа исчистете ги и месестиот дел додајте го во тавата со ракчињата. Зачинете со сечкан див лук, сол и бибер. Тргнете од оган и покријте ја тавата со капак.
- Во тенџере на оган ставете 250 мл супа и 1 чаша кускус. Мешајте додека течноста целосно испари и кусусот се свари, па потоа додајте малку путер и мешајте.
- Кускусот измешајте го со морските плодови, декорирајте со неколку неотворени школки и послужете го јадењето веднаш.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во